Xi-an

Woensdag 19 maart. Om 6:20 aangekomen in Xi-an. Met een hostel busje naar het hostel gebracht en meteen daar een toer geboekt voor die ochtend naar o.a. de terracotta warriors. Na eerst een ontbijt gescoord te hebben waren we er helemaal klaar voor ondanks een slechte nachtrust (vanwege hard snurkende man). Om 10:30 zijn we vertrokken met de toer. Als eertse kregen we een rondleiding op de stadsmuur van Xi-an. Deze stadsmuur is voor 95% compleet. De lengte van de stadsmuur is 11,9 km en 14 tot 18m dik. Daarna hebben we een bezoekje gebracht aan een weverij voor zijde. Hier waren ze handmatig bezig met een kleedje (1m x 0,5m en 300 knopen) waarover ze gemiddeld 5 maanden doen(gaap). Daarna zijn we met de bus naar het mausoleum van de keizer van het Qin dynasty gegaan. Het mausoleum was niet meer dan een handmatig gemaakte heuvel van 80m hoog (was 200m!). Hierin ligt de keizer Qin met zijn schatten (30% van de schatten van China). De techniek is nog niet zover dat ze de schatten kunnen ontmantelen. Later werd voor ons duidelijk hoe bijzonder deze plek eigenlijk is. Vijf minuten hier vandaan ligt het achste wonder van de wereld de 2000 jaar oude 'Army of Terracotta Warriors'. Als eerste werd ons een film getoond over de vondst van de 'Army of Terracotta Warriors'. Dit waren drie boeren in 1974 die hun waterput aan het uitgraven waren en stuiten hierbij op een stuk beeld. Tot nu toe zijn er 6000 beelden opgegraven en zijn ze nog steeds bezig met opgravingen. Deze 'Army of Terracotta Warriors' dienden voor de bescherming van het Mausoleum na de dood van de keizer. De legers zijn verdeeld over drie plaatsen dichtbij elkaar. De grootse opgraving is 210m bij 60m. Alle drie de plaatsen zijn overdekt bij een hal. De gedetaileerde beelden van soldaten en paarden op ware grote maakten op ons een enorme indruk. Om 18:00 waren we weer terug in het hostel. s'Avonds met drie Engelsen die we tijdens de toer hadden ontmoet een biertje gedronken. Het komt nog weleens voor dat hier het licht uitvalt, dus zaklantaarns paraat!
Donderdag 20 maart. Ontbeten in het park, in het zonnetje, van de 'Goose Pagoda' Dit is niet meer dan een oud hoog gebouw in chinese stijl... maar wij hadden bolletje. Die middag een wandeling gemaakt door vele kleine markt straatjes. Voor ons was het net of we deel uitmaakte van een filmset. Op het treinstation kaartjes gekocht voor de volgende dag naar Chengdu. Dit keer kosten het ons aardig wat tijd om de kaartjes te bemachtigen. Het verkrijgen van eten s'middags was een feest. De hele zaak bemoeide zich ermee. De oplossing kwam door een engels sprekende Chinees. Na het eten een wandelig gemaakt langs de 'Drum tower' en de 'Bell tower'. s'Avonds bij een pot bier met zaklamp vertelde een van de Engelsen dat ie Chinezen was tegengekomen die niet wisten wie Elvis was. Dit ondanks door het laten zien van een plaatje.
Vrijdag 21 maart. Uitgeslapen, ontbeten, ingepakt en onze winterjassen weggegeven. Om 12:00 de bus gepakt naar station en met de trein vertrokken richting Chengdu om 14:16.

Terug