Trans Siberian Express

Donderdag 27 februari. Na een dodemansrit door de straten van Moskou met de taxi zijn we aangekomen op het station. Gelukkig konden we onze tassen parkeren bij een kantoortje van de organisatie. In de stationshal heerste een aparte sfeer. Het was er donker, druk, rokerig en mensen met gespannen gezichten. Mensen vertrokken volgens ons met hun hele hebben en houden aangezien de hoeveelheid grote tassen die ze als een fort om zich heen hadden gebouwd. Op de donkere perrons (800 meter lang) stonden lange treinen waaruit een geur van kolen opsteeg. De kolen worden gebruikt voor het opstoken van de ketel met ketelwater waarmee de trein wagons worden verwarmd. Om 23:30 zijn we vertrokken met de trein (nr.10) naar Irkutsk.
Vrijdag 28 februari. Tegen alle verwachting in, is het verblijf op de trein luxe te noemen. We zitten (of liggen) alleen met zijn tweeen in een vier persoons coupe. De temperatuur (22 graden) is aangenaam vergeleken met de vorige treinreizen (min. 30 graden). De stops die de trein regelmatig maakt gaf ons de gelegenheid om de benen te strekken en wat voedsel te kopen. We bleven ons als maar verbazen over de snelheid waarmee de oude vrouwen een kleine markt, waar ze zelf gemaakt voedsel tot teddy-beren enz. verkochten, voor de wagon opzetten. s'Avonds in de restauratiewagon, waar we veel te laat binnen kwamen vallen ivm tijdzonnes die we hadden gemist op onze horloge, gegeten wat zeker niet tegenviel. Na het eten de russische versie van 'THE GLADIATOR' bekeken met de eigenaar, twee agenten en met hun arrestant (volgens hun Binladen). Zoals de russische traditie werd er natuurlijk een fles vodka met chocola op tafel getoverd. We hebben op alles getoost (traditie) al weten wij niet waar op. De (te) vele vodka blijft toch lastig.
Zaterdag 1 maart. Voor een van de forenzen (Edo) was deze dag geen succes.........................................
Zondag 2 maart. Edo opgeknapt. Net voordat de treinreis saai begon te worden werden we opgeschrikt door chaos in het gangpad. Een groep van rond de dertig man liepen heen en weer in het smalle gangpad geleid door een dronken russische tourmanager. Ze miste twee slaapplaatsen in een van hun afgehuurde wagons. Na wat pogingen van de tourmanager met politie (die bij ons al in de coupe zat voor een babbel), wagon toezichthoudster en ons om ons eruit te krijgen trokken wij aan het langste eind en konden wij blijven zitten. De groep bleek een Ierse volksdansgroep te zijn die door Rusland tourde. s'Avonds gezellig hiermee gegeten, gedronken en een van hun shows bekeken uit Zuid Korea. Tevens werden we uitgenodigd door de tourmananger om naar hun show te komen kijken in Irkutsk.
Maandag 3 maart. Het glooiende landschap, tijdens de treinreis van 5100 km, is bedekt onder een dik pak sneeuw, dun bevolkt met schots en scheve houten huisjes (soms met een blauw kleurtje) die bijna bezwijken onder de druk van de sneeuw. Om 9:04 zijn we aangekomen in Irkutsk.

Terug