Inleiding
De kogel is door de kerk, we gaan er voor!
De voorbereiding begint met het vertellen van je voornemen om een dergelijke reis te willen maken aan familie, vriend(in) en werkgever. Dit is niet zo eenvoudig als 't lijkt. Door het duidelijk vertellen van je redenen en door ze te betrekken bij de voorbereiding, zullen ze meer begrip krijgen voor jouw keuze/beslissing. Natuurlijk krijg je verschillende reacties, van "zal je dat nou wel doen", "dat kan je toch niet maken", "dat had ik altijd al gedacht, echt iets voor jouw" tot "leuk! Dat heb ik ook altijd al willen doen, maar dat kan nu niet meer (huis gekocht, baan, kinderen enz)". Hieronder vind je onze voorbereiding. Let wel! Voor ieder is de voorbereiding anders in verband met persoonlijke levensomstandigheden.
De route
De route wordt bepaald door o.a. de tijd die voor de reis wordt uitgetrokken, wat je wilt zien en het beschikbare budget. Wij wilden graag naar de andere kant van de wereld, echter niet vliegend zoals velen dat doen, maar over land. We stappen dan ook op de trein in Rotterdam Alexander richting Duitsland, Polen, Wit-Rusland en Rusland. In Moskou stappen we over op de Transsiberië -express en reizen vervolgens via Mongolië naar China. Vanuit China reizen we verder door Thailand, Maleisië, Singapore, Indonesië naar Australië. De tijd die we voor de hele trip hebben uitgetrokken is ongeveer 6 maanden en een beetje. Voor een gedetailleerd overzicht zie Planning.
De periode
Een vertrekdatum prikken wordt mede bepaald door wat je in bepaalde landen wilt gaan doen en natuurlijk door de beste periode om in het desbetreffende land te verblijven wat betreft het klimaat en neerslag. Voor de beste periode kun je op het internet kijken (o.a. Lonely Planet) en/of boeken lezen (o.a. 'Handboek voor de wereldreiziger' van Frans Timmerhuis en 'Trotter reishandboek' van Lannoo). Deze boeken staan ook vol goede tips en helpen je aardig op weg met de voorbereiding. Wij hebben besloten om de Transsiberië -express te nemen in hartje winter. Want laten we eerlijk wezen als je aan Siberië denkt, dan denk je aan veel sneeuw en kou. De aansluitende landen kwamen volgens de tabellen (boeken) goed uit de bus. Helemaal perfect lukt het toch niet, omdat je gezien de tijd maar een korte periode onderweg bent.Budget
Een niet onbelangrijk aspect is het budget. De hoeveelheid geld die je nodig hebt, is afhankelijk van de landen die je gaat bezoeken. Daarnaast is ook de manier van reizen van invloed. Denk maar aan vliegen, varen, trein, lopen, fiets etc. Een ander aspect is je verblijf, denk aan hotel, hostel, tent of slapen in de buitenlucht enz. Natuurlijk kan je onderweg ook gaan werken, wat wij zeker niet van plan zijn. Wat ook meespeelt is je persoonlijke situatie. Heb je een huis? Ga je die verhuren of niet? Met betrekking tot je werk moet je je afvragen of je ontslag of onbetaald verlof neemt of dat je met je werkgever een andere regeling overeenkomt, bijvoorbeeld de 20% regeling. Andere verplichtingen die zeker genoemd moeten worden, zijn verzekeringen, hypotheek / lening, auto enz. Qua voorbereiding ben je al aardig wat geld kwijt. Wat dacht je van inentingen, verzekeringen, reisartikelen, eventuele medicijnen en visa. Deze onderwerpen worden hieronder apart onder de loep genomen. Wij hebben een bedrag van 7000 eurootjes voor de ogen incl. btw. Dit is echter exclusief de voorbereidingskosten en de kosten van verschillende verplichtingen.Inentingen
Met inentingen moet je rekening houden met de tijd dat bepaalde kuren kost. Een afspraak bij de GGD is dan ook aan te bevelen. Zij kunnen je goed informeren over de inentingen en medicijnen (bijv. voor malaria) die je nodig zou kunnen hebben en gezondheidsrisico's die je loopt in bepaalde landen die je wilt gaan bezoeken. Het aantal inentingen is onder andere afhankelijk van het aantal inentingen die je eerder hebt gekregen (bijv. van vorige trips). Alleen met een medische paspoort kun je aantonen welke inentingen je reeds hebt gekregen. Het medische paspoort is dan ook een document dat je zeker op reis moet meenemen. Verkijk je niet op de kosten van de inentingen, die kunnen behoorlijk oplopen. Verzekeringen De verzekeringen die je nodig hebt om een half jaar van huis te zijn, zijn o.a. een ziektekostenverzekering en een reisverzekering. De ziektekostenverzekering is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Daar wij in dienst blijven bij onze werkgever (Parttimerdienst 20% en leveren elke week 1 snipperdag in) blijft de ziektekostenverzekering gehandhaafd. Controleer de dekking van je reisverzekering in het buitenland en meld ook dat je voor een lange periode naar het buitenland gaat. Ingeval je geen regeling kunt treffen met je werkgever of je al particulier verzekerd bent, dan zijn er verzekeringsmaatschappijen die een ziektekostenverzekering verstrekken voor een half jaar of een jaar, deze zijn o.a. Elvia en ISIS. Wat betreft de reisverzekering (werelddekking) kan je bijna bij alle grote verzekeringsmaatschappijen terecht. Dan moet je wel vertellen dat je voor een lange periode op reis gaat. Hou er ook rekening mee wat je zoal gaat doen tijdens de trip in verband met duiken, zweefvliegen, wintersport, etc. Hiervoor moet je meestal extra premie betalen.
Reisartikelen
Wat voor spullen heb je allemaal nodig voordat je op pad gaat? Natuurlijk 'De Knapzak' is een belangrijk voorwerp. Zorg dus dat je naar een speciaalzaak (Bever) gaat die je precies kan vertellen op welke wijze je de rugzak moet dragen, over de benodigde inhoud en kwaliteit die vereist zijn bij dit soort reizen. Tevens heb je dan voldoende keus uit een rij van "knapzakken". Wij hebben de voorkeur gegeven aan rugzakken met een zijlader. Dit vergemakkelijkt het laden van je rugzak en voorkomt proppen van bovenaf. Verder is er een kleine rugzak aan bevestigd. Dit is handig voor korte trippen. De rugzak heeft verder geen buitenframe, dit in verband met het reizen met openbaar vervoer en de problemen die je krijgt met het opbergen in deze op vier wielen voortbewegende koekblikken. De prijzen kunnen behoorlijk variëren: van 100 euro tot 400 euro. Onze rugzakken hebben een inhoud van 60+15 liter. In onze ogen moet dit genoeg zijn. De schoenen zijn ook zeer belangrijk, omdat je toch lange afstanden te voet zal afleggen. Er zijn een aantal categorieën in wandelschoenen A t/m D. A staat voor wandelschoenen het best te gebruiken bij asfalt en bergpaden. D is voor het klimmen en voor zwaar terrein omdat het vrij stugge schoenen zijn. Hierdoor zijn ze niet echt geschikt voor veel wandelen. Wij hebben gekozen voor categorie A en de prijzen liggen tussen de 80 en 150 euro. Een tip: loop ze minimaal een maand van tevoren in, zodat de schoenen al vormen naar je voeten. Dan is de kans op blaren tijdens de reis ook minder groot. Probeer je reisspullen zo licht en klein mogelijk te houden want je hebt maar een beperkte inhoud en je moet echt alles zelf sjouwen. Voor de rest van de spullen die wij meenemen verwijzen wij naar "Knapzakvulling".